Рекомендації щодо підготовки найпростіших укриттів

За недостатності захисних споруд цивільного захисту укриття основної частини населення в особливий період передбачається у найпростіших укриттях, розташованих у підвальних та цокольних приміщень будівель і споруд різного призначення: багатоквартирних і приватних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд (надалі – підвальні приміщення), інших приміщень підземного простору (підземні майданчики, паркінги тощо).

Необхідно завчасно подбати про готовність підвальних приміщень, де планується укриття населення, до їх використання. Варто уже в цей час, не очікуючи настання особливого періоду, підготувати до прийому населення кожне підвальне приміщення. Для підготовки підвальних приміщень слід невідкладно виконати необхідні роботи, зокрема:

- прибрати приміщення від сміття;

- винести непотрібні та зайві речі;

- укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;

- демонтувати тимчасові перегородки; - звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;

- укріпити вхідні двері;

- укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;

- перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;

- створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;

- облаштувати вентиляційні отвори;

- облаштувати забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення або створити запаси води у ємностях;

- облаштувати окремі приміщення для санвузлів та під'єднати їх до системи каналізації або забезпечити їх виносною тарою для нечистот, що щільно закриваються;

- встановити лавки, тапчани (лежаки);

За можливості забезпечити:

- автономне електропостачання від акумуляторів, дизель - та бензогенераторів тощо;

- місця для приготування їжі, зокрема з використанням електроплиток;

- створити запас продуктів харчування тривалого зберігання (консерви, консервація тощо), а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.

Роботи виконуються спільно мешканцями будинку, працівниками суб'єкта господарювання.