Інформація для осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, про зміни в законодавстві щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації

Управління соціального захисту населення та охорони здоров’я міської ради інформує про зміни в законодавстві щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 р. № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» внесено зміни до пункту 14 Положення про індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю, затвердженого постановою КМУ від 23 травня 2007 р. №757 «Про затвердження Положення про індивідуальну програму реабілітації інвалідів», який викладено новій редакції:

«14. МСЕК або ЛКК під час чергового огляду особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або у порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми переглядає реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою, та за результатами їх перегляду коригує індивідуальну програму або складає нову індивідуальну програму».

Внесена зміна означає, що ІПР може видаватися на 3 роки, 5 роки або безтерміново, тобто, на такий період, на який встановлено групу інвалідності. У разі необхідності чергового огляду або зміни групи інвалідності, погіршення стану здоров’я ІПР коригується або складається нова.

Постанову Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 р. №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» доповнено пунктом 3 наступного змісту:

«3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. №1317;

дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. №917.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.»

Це дає право при формуванні електронного направлення на продовження закінченого терміну виданої ІПР.

Звертаємо увагу на внесену постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 р. №454 зміну до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. №321 (в редакції постанови КМУ від 14 квітня 2021 р. №362) щодо ремонту акумуляторів (п.41).

«Вартість акумуляторів для їх заміни відшкодовується особам з інвалідністю. дітям з інвалідністю, учасникам бойових дій, постраждалим, які були забезпечені кріслом колісним з електроприводом або електроскутером, один раз на два роки (не більше двох одиниць) у разі їх самостійного придбання, що підтверджується розрахунковим документом, або підприємству, що здійснило заміну акумуляторів за зверненням особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю, учасника бойових дій, постраждалого, що підтверджується актом приймання-передачі робіт з детальним описом, підписаним керівником підприємства або уповноваженою ним особою та особою з інвалідністю, законним представником дитини з інвалідністю, учасником бойових дій, постраждалим, у межах граничних цін на засоби, за які виплачується грошова компенсація вартості за самостійно придбані такі засоби».

Тобто, особа може самостійно купувати акумулятори або звертатися до підприємства для їх заміни. Відділення Фонду відшкодовує вартість акумуляторів у межах граничних цін.

Враховуючи, що Житомирська область є одним з регіонів, куди масово направляється постраждале населення внаслідок військових дій, серед яких значна кількість осіб з інвалідністю і вони мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО), такі особи приймаються органами соціального захисту населення як громадяни нашої області, що мають зареєстроване місце проживання (п.14).

При відсутності довідки ВПО, але особа фактично проживає в Житомирській області, скановані документи надсилаються по Криптопошті та оригінали документів на отримання або виплату компенсації ТЗР на територіальне відділення Фонду за місцем реєстрації особи.

В новому Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби (далі-Порядок) розширено перелік осіб, які відносяться до «учасників бойових дій, постраждалих» (п.2).

П.30 Порядку доповнено новим абзацом:

«Діти з інвалідністю віком до семи років забезпечуються двома парами ортопедичного взуття строком на шість місяців, діти з інвалідністю віком від семи до 18 років - двома парами ортопедичного взуття строком на вісім місяців».