Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу ускладнилась епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці в країнах Східної Європи (захворювання зареєстровано в Чехії, Словаччині, Угорщині, Польщі та Румунії), а також реєстрація спалаху даного захворювання на території Вінницької області (ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району).
ГРИП ПТИЦІ- високо контагіозне захворювання, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням органів дихання та системитравлення. До грипусприятливі кури, качки, індики, цесарки, перепели, фазани, горобці, лебеді, чайки.
Джереломінфекції є дика водоплавна та хвораптиця. Основний шлях передачізбудника - повітряно-крапельний. Такожзбудникпоширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.Факторипоширенняінфекції - господарства, де птицяможеконтактувати з дикою перелітною птицею.
Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців. При цьому в їїорганізмівірусзберігається в присутностіантитіл, утворюючилатентнуінфекцію. Підвпливомсприятливих умов вірус легко активізується і можетривалий час виділятися у зовнішнєсередовище. Через цеспалахигрипудоволі часто спостерігаютьсяпіслядії на птахопоголів’ястресових умов: переохолодження, отруєння, голодуваннятощо.
Одним із факторів розповсюдження хвороби - перевезення хворої птиці, особливо ще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриманувідклінічнохвороїабоінфікованоїптиці.
Інкубаційнийперіодзахворюваннятриває 1-5 діб. Перебігхворобигострий і підгострий. У птиціспостерігаєтьсяпідвищеннятемпературитіла до 44°С, відмовавід корму, пригнічення, втратачутливості, синюшністьслизовихоболонок, гребеня та сережок, парези й паралічі. Хвора птицясидить, настовбурчившись, упираєтьсядзьобом у підлогу, крилаопущені, хода хитка. У окремиххворих курей можутьвиявлятисясимптомиураженнянервовоїсистемиабо травного каналу, набрякипідшкірноїклітковини в ділянціголови та шиї. Перед загибеллю температура тілаптицізнижується до 30°С. Летальністьвідцієїхвороби становить 70 - 100 %.
Щобзапобігтизанесенню й поширеннюзбудникахвороби, потрібноретельновиконувативетеринарно-санітарнінормативищодоутримання і догляду за птицею.
Отже, якщовипомітили не властивуповедінкусвійськоїптиці, негайнозвертайтеся до ветеринарнихфахівців для подальшоговстановленнядіагнозу.