• Головна
  • Новини
  • Про затвердження Положення про звання «Почесний громадянин міста Коростишева» в новій редакції

Про затвердження Положення про звання «Почесний громадянин міста Коростишева» в новій редакції

Міський голова                                                                    І.М. Кохан

                Додаток 1

           ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення тридцять восьмої сесії

Коростишівської міської ради сьомого скликання

_________________________

Положення про звання
«Почесний громадянин міста Коростишева»

(нова редакція)

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про звання «Почесний громадянин міста Коростишева»

Звання «Почесний громадянин міста Коростишева» встановлюється з метою вшанування та відзнаки особистостей,  які зробили вагомий внесок в розвиток міста Коростишева, піднесення його статусу та в знак великої поваги і визнання їх професійної та громадської діяльності.

Це Положення про звання «Почесний громадянин міста Коростишева» (надалі – Положення) визначає умови присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева», порядок розгляду кандидатур на присвоєння цього звання та відзнаки.

1. Загальні положення

1.1. Звання «Почесний громадянин міста Коростишева» є найвищою відзнакою територіальної громади міста Коростишева, яке присвоюється громадянам України та інших держав, які своєю професійною та громадською діяльністю зробили вагомий внесок у розвиток міста, що сприяло піднесенню його авторитету як на державному, так і на міжнародному рівні.

1.2. Право присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» належить виключно Коростишівській міській раді. Звання присвоюється щорічно рішенням сесії Коростишівської міської ради.

1.3. Звання «Почесний громадянин міста Коростишева» присвоюється лише один раз і є довічним, посмертно зазначене звання не присвоюється.

1.4. Підставами для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» є:

- вагомий внесок у соціально-економічний розвиток міста;

- видатні заслуги в галузі науки, техніки, культури, мистецтва, фізичної культури та спорту, виховання та освіти, охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки, розвитку економіки та виробництва, містобудування та архітектури, охорони правопорядку та громадської безпеки, зміцнення демократії та захисту прав людини і громадянина та в інших галузях;

- особиста мужність та героїзм, виявлені під час виконання службового та громадянського обов’язку;

- творча діяльність, що сприяє розвитку міста Коростишева, просуванню його позитивного іміджу в Україні та за кордоном.

Іноземним громадянам звання може присвоюватися також на підставах, пов’язаних з великою громадсько-політичною значущістю акту присвоєння цього звання конкретній особі.

1.5. Церемонія вручення відзнак Почесного громадянина міста Коростишева відбувається щорічно, як правило, під час святкування Дня міста Коростишева.

1.6. Особам, яким присвоюється звання «Почесний громадянин міста Коростишева» вручається відповідне посвідчення та нагрудний знак «Почесний громадянин міста Коростишева».

1.7. Посвідчення Почесного громадянина міста Коростишева, нагрудний знак «Почесний громадянин міста Коростишева», вручаються міським головою або за його дорученням, секретарем міської ради або заступниками міського голови.

2. Права та соціальні пільги осіб,

удостоєних звання «Почесний громадянин міста Коростишева»

2.1. Особам, які удостоєні звання «Почесний громадянин міста Коростишева» надаються  такі права та соціальні пільги:

2.1.1. Пільги з оплати за житлово-комунальні послуги у вигляді відшкодування у розмірі 50 % частки оплати за житлово-комунальні послуги.

2.1.2. Безкоштовний проїзд в міському пасажирському транспорті              (крім таксі).

2.1.3. Почесні громадяни міста Коростишева мають право бути присутніми на сесіях Коростишівської міської ради, засіданнях виконкому та брати участь в їх роботі.

2.1.4. Почесні громадяни міста Коростишева запрошуються до участі у заходах, присвячених державним та міським святам, інших урочистостях та заходах, які проводяться в місті;

2.1.5. Особи, удостоєні звання «Почесний громадянин міста Коростишева», мають право першочергового прийому міським головою, секретарем міської ради, керівниками та посадовими особами виконавчих органів Коростишівської міської ради, підприємств, установ та організацій, підпорядкованих Коростишівській міській раді.

2.2. Особи, удостоєні звання «Почесний громадянин міста Коростишева», мають право також на поховання з відповідними почестями на почесній алеї міського кладовища (за бажанням рідних).

3. Порядок висування кандидатур на звання

«Почесний громадянин міста Коростишева» та присвоєння цього звання

3.1. Право висування кандидатур претендентів на звання «Почесний громадянин міста Коростишева» належить:

-         Коростишівському міському голові;

-         старостам сіл, які перебувають у складі Коростишівської міської ради;

-         постійним комісіям Коростишівської міської ради;

-         депутатським фракціям та групам Коростишівської міської ради;

-         юридичним особам (незалежно від форм власності та напрямку діяльності);

-         трудовим колективам підприємств, установ, організацій міста Коростишева, їх профспілковим комітетам та громадським організаціям.

3.2. Самовисування на звання «Почесний громадянин міста Коростишева» не розглядаються.

3.3. При висуванні кандидатури претендента на звання «Почесний громадянин міста Коростишева» для розгляду до міської ради подаються наступні документи:

-    лист-клопотання та характеристика на кандидата;

-         автобіографія кандидата;

-         обґрунтування особливого вкладу кандидата у розвиток міста Коростишева та піднесення його міжнародного статусу;

-         відгуки-клопотання трудових колективів, громадських організацій та зібрань громадян, які підтримують висування цієї кандидатури;

-         копії дипломів, грамот та інших відзнак кандидата (за наявності);

-         протоколи зборів колективів та організацій, якщо таке клопотання подає відповідно колектив чи організація.

 Клопотання про присвоєння звання без подання зазначених документів не розглядаються.

3.4. Розгляд кандидатур на звання «Почесний громадянин міста Коростишева» здійснюється Експертною радою з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева».

3.5. Попередня робота з узагальнення інформації, визначення відповідності наданих клопотань умовам цього Положення та підготовки їх до розгляду Експертної ради здійснюється загальним відділом Коростишівської міської ради.

Загальний відділ забезпечує також підготовку проектів рішень сесій міської ради з питань надання звання «Почесний громадянин міста Коростишева», надання їх разом з висновками Експертної ради для розгляду на засіданні постійної депутатської комісії.

4. Обмеження щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» та порядок його позбавлення

4.1. Звання «Почесний громадянин міста Коростишева» може бути присвоєно не більше як двом особам у рік.

4.2. Звання «Почесний громадянин міста Коростишева» не може бути присвоєно громадянам, які скоїли раніше злочини, були засудженими.

4.3. Питання щодо позбавлення звання «Почесний громадянин міста Коростишева» вирішуються на сесії міської ради у разі здійснення особою злочину, вирок щодо якого вступив у законну силу.

5. Порядок розгляду матеріалів щодо присвоєння звання

«Почесний громадянин міста Коростишева»

5.1. Клопотання щодо присвоєння звання  «Почесний громадянин міста Коростишева» та комплект документів, визначених цим положенням подаються до міської ради протягом січня - липня (включно) поточного року. Клопотання, що надійшли після вказаного терміну, в поточному році не розглядаються і з відповідним письмовим роз’ясненням повертаються суб’єктам подання.

5.2. Матеріали, подані в установленому порядку, розглядаються Експертною радою з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева», склад якої формується з представників творчих, професійних об’єднань, громадських діячів, керівників органів місцевого самоврядування, Почесних громадян міста Коростишева, депутатів міської ради, осіб, що мають вагомий авторитет у місті Коростишеві.

5.3. Персональний склад Експертної ради та її голова затверджуються рішенням сесії Коростишівської міської ради.

5.4. Голова Експертної ради скликає, проводить засідання, вносить на розгляд сесії міської ради протокол підсумкового засідання Експертної ради.

6. Підсумкове засідання Експертної ради та визначення кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева»

6.1. Підсумкове засідання Експертної ради проводиться, як правило, у  серпні поточного року.

6.2. Засідання Експертної ради вважається правомочним, якщо на засіданні присутні більше половини членів ради.

6.3. Рішення Експертної ради по кандидатурам на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» приймаються таємним рейтинговим голосуванням.

6.4. Експертна рада на підставі розгляду документів, поданих для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» затверджує бюлетень для таємного рейтингового голосування.

6.5. Під час голосування кожен член Експертної ради може проголосувати не більше ніж за двох претендентів, поставивши відповідні позначки у бюлетені напроти прізвищ претендентів.

6.6. Бюлетені, в яких відмічено більше двох претендентів або не відмічено жодного, вважаються недійсними.

6.7. Голосування вважається таким, що відбулося, якщо кількість бюлетенів, що визнані дійсними складає більшість від загального кількісного складу Експертної ради.

6.8. За результатами голосування складається рейтинговий список кандидатів.

6.9. У разі набрання однакової кількості голосів більше двох кандидатів, проводиться повторне голосування серед тих кандидатів, які набрали однакову кількість голосів.

6.10. Протокол засідання Експертної ради разом з іншими документами розглядається на засіданні постійної депутатської комісії з питань законності і прав людини, регламенту, депутатської етики і місцевого самоврядування та запобігання корупції та виноситься на розгляд сесії.

6.11. Рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» приймає сесія міської ради.

6.12. На розгляд сесії виносяться прізвища двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів.

6.13. Рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева» приймається щодо кожної кандидатури окремо.

6.14. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини від загального складу ради.

     7. Опис нагрудного знаку

«Почесний громадянин міста Коростишева»

  1. ´56 мм. Знак має форму восьмипроменевої зірки. Конструкція знаку виконується шляхом штамповки. На лицьовому боці знаку в центральній частині знаходиться круг білого кольору (емаль). У верхній частині кругу напис «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН», у нижній частині зображено лавровий вінок. У центральній частині кругу розміщено герб міста Коростишева (емалі червоного та чорного кольорів), над гербом напис «КОРОСТИШІВ».

8. Заключні положення

      8.1. Облік і реєстрацію громадян, яким присвоєно звання “Почесний громадянин міста Коростишева” веде загальний відділ Коростишівської міської ради.      

8.2. У випадку втрати (псування) пам’ятного знаку чи посвідчення дублікат не видається.

Заступник міського голови

з питань діяльності

виконавчих органів ради                                                           Ю.М. Денисовець

                  Додаток 2

            ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення тридцять восьмої сесії

Коростишівської міської ради сьомого скликання

_________________________

Склад Експертної ради

з попереднього розгляду кандидатур

на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Коростишева»

Кохан Іван Михайловичміський голова, голова Експертної ради;

Денисовець Юрій Миколайович – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, заступник голови Експертної ради;

Зелінська Олена Юріївна – начальник загального відділу Коростишівської міської ради, секретар Експертної ради;

Члени експертної ради:

Єсипчук Наталія Миколаївна – секретар міської ради;

Чиколай Микола Костянтинович – нагороджений орденом «За заслуги ІІІ ступеня», Почесний громадянин міста Коростишева, депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Мороз Василь Миколайович – заслужений працівник освіти України, директор вищого комунального закладу «Коростишівського педагогічного коледжу імені І.Я. Франка» Житомирської обласної ради (за згодою);

Зорнік Володимир Романович – заслужений тренер України, начальник Житомирського обласного відділення  комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України (за згодою);

Рожик Віталій Миколайович – заслужений скульптор України, почесний громадянин міста Коростишева, , приватний підприємець (за згодою);

Марчинський Микола Броніславович – Почесний громадянин міста Коростишева, депутат Житомирської обласної ради, приватний підприємець (за згодою);

Дорофєєв Анатолій Іванович – Почесний громадянин міста Коростишева, керівник народного танцювального колективу «Веселка» (за згодою);

Пенчев Іван Федорович – Почесний громадянин міста Коростишева, художній керівник народного аматорського  хору «Ветеран» (за згодою);

Якушенко Микола Миколайович – Почесний громадянин міста Коростишева, учасник бойових дій, ветеран військової служби (за згодою);

Слівінський Володмир Миколайович – директор Коростишівського народного історичного музею (за згодою);

Дейчук Лілія Вікторівна - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Криницький Олег Леонідович - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Шуневич Людмила Іванівна – депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Соболівський Антон Михайлович - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Чернявський В’ячеслав Вікторович - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Омельченко Костянтин Костянтинович - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Майданюк Іван Іванович - депутат Коростишівської міської ради (за згодою);

Заступник міського голови

з питань діяльності

виконавчих органів ради                                         Ю.М. Денисовець