Про охорону навколишнього природного середовища

Надходить весна. Скоро наші ліси і поля оживуть, зазеленіють та сповняться ароматами первоцвітів. Ми підемо в ліс чи в поле насолоджуватися красою нашого краю. Тож давайте з повагою та дбайливістю ставитися до нашого багатства – природи. Збережімо її для наступних поколінь!

Державна екологічна інспекція Поліського округу нагадує, що згідно законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ” „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Так за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Тому, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою.

slu