День онкохворої дитини

Щороку 15 лютого відзначають Міжнародний день онкохворої дитини.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. За даними ВОЗ,щороку, у майже 300 000 дітей до 19 років, діагностують онкопатологію. За офіційною статистикою, в Україні, такий діагноз отримує близько тисячі дітей до 18 років.

 dyt

Онкохвороби – небезпечні, важкі, але у дітей ці захворювання виліковують.

На сьогодні сфера дитячої онкології і гематології в Україні розвивається шаленими темпами.

В нашій країні вже проводяться всі види трансплантації кісткового мозку, спеціалісти мають доступ до світового реєстру донорів кісткового мозку, де можуть придбати потрібного донора.

Водночас, спостерігається запуск нових клінічних центрів, що мають не лише сучасне обладнання, а й кваліфіковані кадри для проведення повного циклу лікування в одному закладі.

Дитячі онкологічні захворювання відрізняються від дорослих видами пухлин. Найчастіше злоякісні утворення у дітей вважаються наступні: лейкемія (рак крові); пухлини головного мозку та нервової системи; лімфоми (новоутворення лімфатичної системи); остеосаркома та саркома Юнга (пухлини кісток скелету); пухлини нирок; пухлини сполучної тканини. Інші види онкологічних хвороб у дітей зустрічаються значно рідше.

Слід пам’ятати, що вчасно виявлений дитячий рак у більшості випадків виліковний.

Не всі батьки знають, що при своєчасній діагностиці та відповідному лікуванні, сімох з десяти дітей можна не просто врятувати, а й повернути до нормального життя. Смертність від раку у дітей залишається однією з основних причин дитячої смертності. Близько 30% нововиявлених випадків онкозахворювань у дітей – це хвороба на ІІІ –ІУ стадіях.

В Україні кожного року діагностують близько 1000 нових випадків онкологічних хвороб у дітей. Найпоширенішими є лейкемія та рак головного мозку. Лише близько 10% всіх онкопацієнтів дитячого віку мають схильність до раку через генетичні фактори.

На відміну від дорослих, у дітей онкологічні захворювання переважно не мають достовірної причини виникнення.

На жаль, рак на перших стадіях не має специфічних ознак. Проте, починаючи з перших місяців життя дитини, на розвиток злоякісного новоутворення можуть вказувати наступні зміни:

- зниження апетиту та маси тіла, підвищена втомлюваність та кволість дитини;

- апатія, немотивовані зміни настрою, підвищена агресивність; відмова від раніше улюблених страв,зміна поведінки;

- біль будь-якої локалізації: у голові,грудній клітині,кістках,суглобах,животі;

- поява збільшених лімфатичних вузлів або будь-яких інших ущільнень «шишок» на тілі дитини;

- лихоманка без ознак інфекційної патології;

- поява висипу;

- схильність до кровотеч, немотивована поява «синців»;

- блідість шкірних покровів,анемія;

- неврологічні ознаки: зміна та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психофізичного розвитку.

При виявленні у дитини двох чи більше вищезазначених скарг необхідно терміново звернутись до педіатра. Разом з тим не варто страхатись, адже ці ознаки можуть бути проявами інших педіатричних захворювань.

Профілактика онкологічних захворювань у дітей включає ряд важливих заходів.

1. Збалансоване харчування,багате на фрукти,овочі та корисні білки, допомагає зміцнити імунну систему і знизити ризик розвитку раку.

2. Фізична активність: регулярні заняття спортом допомагають підтримувати здорову вагу та знижують ризик розвитку раку.

3. Захист від сонця: використовувати сонцезахисні засоби та обмеження перебування на сонці, щоб запобігти розвитку раку шкіри.

4. Уникати впливу канцерогенів: слідкувати щоб діти не знаходились у навколишньому середовищі з небезпечними хімічними речовинами.

5. Регулярні медичні огляди, що дають можливість виявити рак на ранніх стадіях.

6. Генетичне консультування: якщо в сім’ї є випадки раку, слід обговорити з лікарем можливість генетичного захворювання.

7. Регулярне проведення протипаразитарних програм без використання токсичних препаратів.

Важливо пам’ятати, що профілактичні заходи грають вирішальну роль щодо зниження ризику онкологічних захворювань у дітей.

   Отже, лише уважність та пильність батьків до скарг свого малюка,дає можливість завчасно виявить хворобу і врятувати дитину.

Житомирський районний відділ Житомирського ОЦКПХ