День турботи про себе

24 липня у світі відзначається Міжнародний день турботи про себе (International Self-Care Day). Мета цього дня — дати людям зрозуміти, як дбати про себе для того, щоб бути здоровим.

Турбота про себе робить людину більш енергійною та розумово присутньою у реальності. Іноді фізично для цього не потрібно нічого робити – і це все одно може бути актом піклування про себе. Турбота про себе може допомогти вам підвищити самооцінку.

Турбота про себе не завжди виглядає так привабливо, як здається. Нерідко це означає робити дуже неприємні речі – потіти на тренуванні, або сказати токсичному другові, що ви більше не хочете з ним спілкуватися, або знайти другу роботу, або зуміти прийняти себе справжню, а не брати на себе з останніх сил непосильну ношу з прагнення відповідати ідеалу.

 turb

Пропонуємо 7 простих правил турботи про себе:

1. Більше рухайтеся. Регулярна фізична активність щонайменше 30 хвилин на день дозволить почуватися краще, а також значно покращить показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний.

2. Висипайтеся. Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Варто лягати спати і просинатися в один і той же час. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я тощо.

3. Правильно харчуйтеся.   Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. Це не тільки гарне самопочуття, міцна нервова система і нормалізація ваги - але й любов і повага до себе,   прагнення до здорового й тривалого життя.

4. Обмежте вживання алкоголю та тютюну. Таким чином знизиться ризик виникнення пов’язаних захворювань. Відмова від паління та надмірного вживання алкоголю — правильне рішення.

5. Бережіть свій емоційний та психічний стан. Важливо турбуватися про власне психічне здоров’я так само, як і про фізичне. Ментальні проблеми або психічні розлади не є менш важливими, аніж фізичні захворювання.

6. Не нехтуйте щепленнями. Вакцинація — це простий, дієвий та безпечний спосіб захисту від інфекційних захворювань.

7. Регулярно відвідуйте лікаря з профілактичною метою. Це дозволить не прогаяти ту чи іншу потенційну хворобу, а у разі її виникнення – ефективно і вчасно розпочати процес лікування.

Пам’ятайте, що ваш внесок в себе завжди приносить користь вашим близьким. Турбота про себе – це також турбота про інших, навіть якщо це не завжди очевидно.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».