Часто ми спрямовуємо вас на сайт, в нашу «Аптечку самодопомоги». Зараз розкажемо, що в ній є і чому це справді важлива шпаргалка для кожного з нас.

І хоча антистресові вправи не завжди даються з першого разу — не здавайтеся!

Аптечка на сайті https://howareu.com

n1n2

n3

n4

Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні. Для кожного з них існують окремі правила, дотримання яких убезпечить продукти від псування, а споживачів — від вживання небезпечних продуктів та страв навіть при екстрених чи планових відключень електроенергії.

Важливо, що харчові продукти повинні зберігатися з дотриманням умов зберігання та мінімальних термінів придатності харчових продуктів, згідно з рекомендаціями виробника, зазначеними на маркуванні.

Зберігання за кімнатної температури

УМОВИ: 10—21 °С

  • Фрукти та овочі, а також соління — окремо від готових до вжитку продуктів. Коренеплоди — в окремому місці.
  • В окремому місці — некондиційні продукти (в'ялі, несвіжі, з пошкодженнями).
  • Заборонено зберігати продукти на підлозі, для цього треба забезпечити складські приміщення стелажами чи піддонами.
  • Продукти без оригінального пакування мають зберігатися в закритих ємкостях з маркуванням (назва, термін придатності, постачальник).

Зберігання в охолодженому стані

УМОВИ: 4 °С у холодильнику та 5 °С або нижче — у товщі продукту:

  • готові до вживання продукти (м'ясо, салати, десерти);
  • з відповідною вимогою до зберігання;
  • мають зберігатися охолодженими після відкриття;
  • схильні до мікробіологічного забруднення з маркуванням «вжити до»;
  • холодильне обладнання — непереповнене та в достатній кількості.

Після чотирьох годин зберігання за кімнатної температури такі продукти стають непридатними до вжитку.

Нагадаємо, що холодильники не повинні бути переповнені, у них має забезпечуватися циркуляція холодного повітря, а їх температурний режим — постійно контролюватися.

Зберігання в замороженому стані

УМОВИ: -18 °С і нижче

Усі продукти мають бути маркованими.

У випадку несправності морозильної камери:

  • повністю розморожені харчові продукти, якщо їх неможливо відразу приготувати, вважаються непридатними;
  • повторно заморожувати харчові продукти категорично заборонено.

Окрім контролю температурного режиму зберігання продуктів, слід також контролювати температуру готових страв відповідно до технологічної документації.

Серед пріоритетних завдань Держпродспоживслужби є забезпечення епізоотичного благополуччя, безпечності харчових продуктів для населення та розширення міжнародних ринків збуту. Дієвим механізмом простежуваності за обігом сільськогосподарських тварин та продукції тваринного походження в Україні є сучасна система ідентифікації тварин, а саме Єдиний державний реєстр тварин, що створений з метою:

  • забезпечення єдиних принципів ідентифікації тварин, їх державного обліку та реєстрації;
  • сприяння охороні території України від занесення та розповсюдження збудників хвороб та оптимізації планування ветеринарно-санітарних заходів;
  • забезпечення споживачів тваринницької продукції оперативною і надійною інформацією щодо походження продукції тваринництва, її якості та безпеки;
  • забезпечення органів державної влади, фізичних та юридичних осіб інформацією про тварин;
  • забезпечення відстеження продукції тваринництва відповідно до міжнародних зобов'язань України.

Єдиний державний реєстр тварин - це електронна база даних про ідентифікованих сільськогосподарських тварин (велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози), їх власників, господарства, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж таких тварин, до якої зобов'язані подавати інформацію юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність з:

розведення та утримання тварин;

забою та утилізації тварин;

продажу тварин, надання послуг зі штучного осіменіння та організації виставок тварин.

До відома. Адміністратором Реєстру тварин є Держпродспоживслужба. Комплекс робіт з реєстрації та ідентифікації тварин виконує Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», що належить До сфери управління Держпродспоживслужби. Для реєстрації даних про ідентифіковану тварину та господарство в Реєстрі тварин суб'єктам господарювання потрібно звертатися за місцем реєстрації:

фізичним особам - в державну установу ветеринарної медицини

юридичним особам - До філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин»

17 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з гемофілією. Ця дата приурочена до дня народження засновника Всесвітньої федерації гемофілії Френка Шнайбеля, і відзначається в світі з 1989 року.

 gemofilia

Гемофілія – це спадкове порушення процесу згортання крові, яке характеризується зниженням або порушенням синтезу факторів згортання крові VIII (Гемофілія А) або IX (гемофілія В). Обидва фактора приймають участь в створенні стабільного згустку крові, що необхідний для зупинки кровотечі. Якщо в крові немає в достатній кількості одного з факторів, то кровотеча може тривати дуже довго. У хворого на гемофілію рівень фактора згортання значно менший, ніж у здорової людини.

Клінічна картина обох типів гемофілії практично однакова і характеризується тривалою, повторною та відстроченою кровотечею різної локалізації. Найбільш типовими є крововиливи в суглоби (гемартрози) та м`язи. Якщо не проводити своєчасне та ефективне лікування даних кровотеч - вони призводять до прогресуючих змін в суглобах (артропатії) та м’язової атрофії, що в кінцевому результаті призведе до інвалідності.

Цифри і факти

• Зазвичай на гемофілію страждають чоловіки. Жінки ж виступають як носії дефектного гена алеля. Вони не хворіють самі, але можуть передавати мутацію нащадкам.

• Гемофілія невиліковна та зустрічається досить рідко. Частота випадків гемофілії А – один на 5–10 тисяч чоловіків, гемофілії В – один на 30-50 тисяч чоловіків.

• Серед відомих хворих на гемофілію: син королеви Вікторії Леопольд (1853-1884), царевич Олексій Миколайович (1904-1918), принци Альфонсо (1907-1938) та Гонсало (1914-1934).  

• Близько 30-40% випадків хвороби є спонтанною мутацією, коли в історії сім'ї ніколи не було людей з гемофілією.

• В Україні проживають понад 2500 людей із діагнозом «гемофілія», з них більше 600 – діти.

• 99% пацієнтів із діагнозом гемофілії в Україні мають групу інвалідності.

• Лише 25% хворих на гемофілію отримують адекватне лікування.

• У 2022 році Житомирській області на обліку знаходилося 13 дітей із гемофілією А та В та хворобою Віллебранда.

• Впродовж 2021 рік на Житомирщину надійшли лікарські засоби для лікування дітей з гемофілією на суму більше 7мільйонів гривень.

Симптоми гемофілії

  • Загальні: слабкість, гіпотензія у вертикальному положенні тіла, прискорені серцебиття (тахікардія) і дихання (тахіпное).
  • Скелетно-м’язові: значна кількість гематом (синців), походження яких не має очевидного пояснення, кольки, біль, тріск, жар, набряки або скутість у суглобах.
  • Центральна нервова система: головний біль, ригідність потиличних м’язів, блювання, млявість, дратівливість і синдром ураження спинного мозку.
  • Шлунково-кишковий тракт: кривава блювота (гематемезис), дьогтеподібний рідкий кал (мелена), виділення яскравої червоної крові з прямої кишки, біль у животі.
  • Урогенітальні: виділення крові із сечею (гематурія), ниркова коліка.
  • Інші: безпідставні носові кровотечі або кровотечі у слизових оболонках ротової порожнини, кровохаркання, задишки (гематоми призводять до обструкції дихальних шляхів), надмірна кровотеча після рутинних стоматологічних процедур, незначних порізів або травм тощо.

Лікування гемофілії

  • Сьогодні існує достатня кількість різних препаратів факторів згортання, що дає гематологам і пацієнтам можливість обирати найоптимальніший варіант лікування.
  • В даний час з’явилися інноваційні методи терапії, що дозволяють значно поліпшити якість життя пацієнтів та збільшити її тривалість.
  • Нові засоби лікування гемофілії — це високоочищені препарати, що не містять білки людського походження, і це робить їх безпечними з точки зору потенційної вірусної інфекції.
  • При достатній кількості лікарських засобів хворий на гемофілію може вести повноцінне життя: вчитися, працювати, створити сім’ю, тобто бути повноцінним членом суспільства і приносити користь своїй країні.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

  • зареєстровано 975 випадків захворюванняCOVID-19, показник 81,2 на 100 тисяч населення, що на 10% нижче показника попереднього тижня;
  • серед дітей до 17 років виявлено 120 випадків (12%);
  • госпіталізовані 116 захворілих осіб (12%);
  • померло 5 осіб;
  • одужало 1519 чоловік;
  • залишаються хворіти 1494 чол., показник на 100 тис. населення - 124,4.

З початку епідемії:

  • зареєстровано 224658 випадків;
  • захворіло 19227 дітей до 17 років (8,5%);
  • знаходились на стаціонарному лікуванні 33463 особи (15%);
  • померло 3689 чол.;
  • одужало 219475 осіб;

 kovid

За звітний тиждень відзначається суттєве перевищення середньообласного показника захворюваності в місті Бердичеві, Хорошівській, Народицькій, Овруцькій громадах області.

За тиждень вірусологічною лабораторією проведено 151 ПЛР-дослідження для підтвердження діагнозу COVID-19, виявлено 43 позитивних результати (28%).

За даними ДУ «ЦГЗ МОЗ України», загалом по Україні за минулий тиждень зареєстровано 16595 випадків захворювання, показник 43,6, відбулося зниження захворюваності на 3%.

Отже, на Житомирщині 3 тижні поспіль фіксується зниження рівня захворюваності на COVID-19. Випадки захворювання реєструються по всій території області. ДУ «Житомирський ОЦКПХ» здійснює моніторинг за станом захворюваності, проведення ПЛР-досліджень, епідеміологічне розслідування випадків.

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

gryp

Впродовж останнього тижня, за період з 10 по 16 квітня 2023 року, в Житомирській області на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 6296 осіб, що на 10,5% хворих менше, ніж за попередній тиждень. Зниження захворюваності відбулося серед дітей та дорослих. Відзначається епідемічна активність низького рівня інтенсивності.    

В тому числі захворіло 3062 дітей, що на 376 випадків менше, ніж за попередній тиждень. Питома вага дітей серед захворілих становить 48.7%.

Госпіталізовано 211 хворих, в тому числі 120 дітей. Летальних випадків в Житомирській області не зареєстровано. В Україні з початку епідсезону зареєстровано 22 летальних випадки від грипу та його ускладнень.

В Житомирі захворіло 1642 особи, що на 181 хворого менше, ніж за попередній тиждень. Захворіло 958 дітей – на 171 хвору дитину менше, ніж за минулий тиждень. Госпіталізовано в Житомирі 79 хворих, в тому числі 69 дітей.

За результатами лабораторних досліджень зразків матеріалів, проведених вірусологічною лабораторією ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за останній тиждень віруси грипу не визначались. У 2-х хворих визначено аденовірус, та в 1-го хворого РС-вірус.  

Станом на 16 квітня 2023 року в області щеплено проти грипу 3633 особи. Впродовж останнього тижня щеплення не проводились.

Найбільше осіб щеплено (за колишнім адміністративним поділом) в Житомирському районі - 319, Коростишівському - 290, Хорошівському - 182, Коростені – 193, Бердичеві – 282 та Житомирі – 1123. Серед груп ризику найбільше щеплено медичних працівників - 2051 особа, 275 осіб з хронічними захворюваннями, та 170 дітей віком до 5 років. 

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

vyhid z postu

16 квітня – Воскресіння Христове. Великодньому святу передував 40-денний суворий піст – період значних харчових обмежень, які накладає Церква на вірян. З настанням Великодня ці обмеження знімаються. Але разом з радістю святкової трапези на тих, хто дотримувався посту, може чатувати й небезпека погіршення стану здоров’я – через різкий перехід від пісної жом ясної їжі. Як уникнути цих проблем? Варто дотримуватися декількох простих порад.

1. Під час виходу з посту важливо збільшувати кількість їжі у раціоні поступово. Вводити в раціон білкові продукти (які абсолютно обмежувалися під час посту) варто в останню чергу. Заповнити дефіцит білку допоможуть соя та гречана крупа. Поступово можна вводити яйця та куряче м'ясо. Коли організм адаптується до простіших продуктів - можна додавати до меню невелику кількість свинини та яловичини, а також субпродукти.

2. Важливо дотримуватися дозованості прийому їжі. Категорично заборонено відразу після посту повертатися до звичної калорійної їжі, якою був багатий раціон до цього. Сорокаденний піст - це свого роду стрес для організму. За цей період організм встигає перебудуватися на нову їжу і відрегулювати систему травлення. Щоб повернутися до звичного раціону (як правило, це більш жирна їжа, збагачена білком) органам шлунково-кишкового тракту   потрібен певний час.

3. Приблизне меню в перші два тижні після посту має містити такі продукти: крупи, невелика кількість нежирного відвареного м'яса (курки), молочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт, молоко, невелика кількість вершкового масла), варені яйця, картопля та овочі.

4. У перший період після посту слід обмежити вживання цукру, солодощів та борошняних виробів. Такі продукти можуть порушити обмін вуглеводів. У деяких випадках це може спровокувати навіть розвиток цукрового діабету. Вводити солодощі в раціон слід впродовж 10-12 днів - додаючи продукти поступово, починаючи з малих порцій.

5. Важливо пам'ятати, що алкогольні напої одразу після посту вживати не варто. Навіть невелика порція алкоголю в перші дні здатна викликати не тільки швидке сп'яніння, а й спровокувати сильну інтоксикацію організму.

6. Один із найнебезпечніших наслідків для тих, хто неправильно розговівся - інвагінація кишківника (або, простіше кажучи - заворот кишок). Особливо обережним у цей період слід бути літнім людям, якщо вони дотримувалися посту. У жодному разі їм не варто одразу після харчового утримання переходити на жирні м'ясні страви: ковбасу, сардельки, сало. Такі продукти мають бути під суворою забороною щонайменше ще кілька днів. Грамотний вихід із посту - важливий процес, яким не слід нехтувати.

7. Якщо з'явилися неприємні відчуття (метеоризм, біль у животі, кольки, відходження газів із різким неприємним запахом і бурчання в животі) - слід негайно проконсультуватися з лікарем та перейти на більш легке і правильне харчування.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».