В Україні триває Європейський тиждень громадського здоров’я. Його девіз – «Профілактика рятує життя».

 prof

В рамках тижня фахівці усіх районних відділів та відділень ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводять профілактичні вимірювання артеріального тиску мешканцям громад області – жителям міст і сіл, а також переселенцям у місцях тимчасового проживання вимушено переміщених осіб. 

За результатами вимірювань у 40% випадків виявлено показники підвищеного артеріального тиску. Лікарі відділів епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань проводять роз’яснювальну роботу щодо можливих ризиків та наслідків артеріальної гіпертензії - та рекомендують людям звернутись до сімейного лікаря. 

В рамках Європейського тижня громадського здоров’я фахівці Житомирського ОЦКПХ проводять серед мешканців громад бесіди на теми важливості вакцинації, боротьби з інфекційними хворобами та дотримання здорового способу життя, а також розповсюджують друковані матеріали профілактичного змісту. 

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування. Його започаткували у 1958 році на Першому Всесвітньому конгресі гастроентерологів, який відбувся у Вашингтоні (США). На порозі літо – період, коли зростають ризики появи кишкових інфекцій та інших хвороб системи травлення.

Нагадуємо про основні принципи здорового харчування у літній період.

 harch

Цифри і факти

● Хвороби органів травлення є шостою найпоширенішою причиною смерті у світі та щороку забирають 2,5 мільйона життів.

● В Україні ці недуги є третьою із п’яти основних причин смерті - згідно з Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань.

● Смертність від хвороб органів травлення в населення України була зафіксована, як одна з найвищих у світі.

● У національному масштабі в 1990 році було зафіксовано 16 845 смертей, що склало 2,7 % від загальної кількості смертей. У 2019 році цей показник збільшився майже вдвічі — 30 239 випадків (4,3 % усіх смертей).

● Серед факторів ризику, які впливають на розвиток хвороб травлення – вживання алкоголю на наркотиків, куріння, високий індекс маси тіла.

Як харчуватися влітку: 7 простих порад

1. Впорядкуйте режим харчування.

У літній період нашому організму доводиться нелегко. Тож фахівці радять змінити звичний режим харчування, змістивши звичний час прийому їжі на кілька годин: сніданок – 6-7 ранку, обід – 11-11:30, вечеря – 18:00. При цьому слід передбачити щонайменше два перекуси поміж основними прийомами їжі.

2. Скоротіть калорійність раціону.

У спекотну погоду наша рухома активність спадає – відтак витрати енергії скорочуються. Тому в літній період варто зменшити калорійність раціону – й скоротити вживання жирної їжі. Найкраще – замінити шкідливі жири на корисні. Оптимальна пропорція добового споживання харчів у літній період: 28% жирів (з них 2/3 – рослинні жири), 55% білків (рослинні та тваринні у рівній пропорції), 17% вуглеводів.

3. Вводьте до раціону побільше овочів.

Овочі – це найкраща складова літнього меню. Вони здатні повністю задовольнити потребу організму у вітамінах, мінералах та корисних речовинах. Найбільш кориснішими влітку є кабачки, огірки, помідори, капуста й перець.

4. Вживайте побільше вітамінів.

Найкраще джерело вітамінів – це ягоди і фрукти (яких влітку дуже багато). А найкращий час прийому - ранок. Завдяки легкості засвоювання та великому вмісту вітамінів виноград, апельсини, полуниця, малина, ожина, абрикоси, сливи, персики, дині та інші фрукти є незамінними складовими літнього меню.

5. Пийте побільше води.

У літній період ми посилено втрачаємо рідину з організму. Аби її поповнити, варто ретельно дотримуватися питного режиму. Дієтологи радять вживати не менше 7-8 склянок води на день. А влітку це число варто збільшити ще на 2-3 склянки.

6. Обмежте вживання солі.

В спекотну пору не варто надто перевантажувати свій організм інтенсифікацією водно-соляного обміну. Адже, чим менше солі ми їмо – тим менше нам хочеться пити.

7. Відмовтеся від копчених продуктів.

Влітку варто до мінімуму звести споживання копченого і в’яленого м’яса. Адже ці продукти містять дуже багато солі. Вона захищає їх від псування – але одночасно витягує з м’яса рідину. Варто замінити копченості відвареною, запеченою телятиною, курятиною чи індичкою.

Доброго дня!

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

banner shaxrai

Мета кампанії – поліпшити обізнаність громадянпро кібергігієну та сформувати культуру безпечної поведінки у віртуальному просторі та нагадати українцям правила безпеки безготівкових та онлайн-платежів.

Детальніше за посиланням https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/ 

До уваги громади матеріали кампанії “Шахрай Гудбай”.

Плакат 1

Плакат 2

Плакат 3

Плакат 4

Плакат 5

Плакат 6

Плакат 7

Плакат 8

OLX 1

OLX 2

OLX 3

OLX 4

1080x1080 1

1080x1080 2

1080x1080 3

1080x1080 4

 

Департамент агропромислового розвитку та економічної політики вкотре інформує, що отримати спеціальну бюджетну дотацію за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності та бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення, інших видів державної підтримки у 2023 році можна лише зареєстрованим в Державному аграрному реєстрі (далі - ДАР).

Нагадуємо, що реєстрація в Державному аграрному реєстрі доступна для всіх аграріїв. Виробник сільськогосподарської продукції будь-якого розміру та напряму діяльності має право на отримання підтримки через ДАР.

Більше того, лише зареєстровані в ДАР виробники аграрного сектору зможуть у режимі реального часу отримати доступ до інформації про наявні програми державної підтримки та подати заявку на них онлайн. Реєстрація та подання заявок па участь у програмах підтримки в ДАР є безкоштовними.

Фізична особа, ФОП або юридична особа будь-якої форми власності для реєстрації в ДАР повинна мати кваліфікований електронний підпис або BankID.

Одразу після заповнення реєстраційної форми та надання згоди на обробку персональних даних в аграрному реєстрі створюється персональний електронний кабінет агровиробника, до якого автоматично підвантажуються дані з інших державних реєстрів про його господарську діяльність, земельний банк, поголів’я тварин тощо.

Просимо довести вищезазначену інформацію до власників домогосподарств та суб’єктів господарювання громади.

Більше інформації за посиланням:https://www.dar.gov.ua/ 

images

Департамент агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації інформує, що фундація імені князів-благодійників Острозьких за підтримки Global Fund for Community Foundations проводить конкурс мікрогрантів для включення внутрішньо переміщених осіб у соціальне та економічне життя приймаючих громад «Ділимося Хлібом» Житомирської області.

Метою конкурсу мікрогрантів є - включення внутрішньо переміщених осіб та інших нужденних груп у соціальне та економічне життя щонайменше 7 громад шляхом надання мікрогрантів на проведення інтеграційних сесій з виготовлення та розподілу хліба, а також проектів соціального партнерства між місцевими жителями, муніципальними установами та підприємцями, що створить передумови для використання інструментів, які застосовуються фондами громад. Максимальна сума конкурсу складає до 10 тис доларів США, розмір мікро-гранту становитиме до 1000 доларів США.

Для участі у конкурсі пропонується заповнити реєстраційну анкету учасника проекту «Ділимося Хлібом» https://bit.ly/43fikbo Кінцевий термін подання заявки 31 травня 2023 року. Додаткову інформацію можете отримати у керівника проекту Руслана Краплича: 050 3392518 (Вайбер, Телеграм, Ватсап), Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

skazu Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що на території Коростишівської об’єднаної територіальної громади з 02 по 04 червня 2023 року заплановано проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Для імунізації диких м'ясоїдних тварин здійснюється пероральна вакцинація шляхом розкладання принад з вакциною вручну по всій території мисливських угідь. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликає захворювання у молодих тварин.

Принади для пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин безпечні для людей і тварин, мають вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині принади знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Прохання до мешканців громади з розумінням віднестись до даного заходу та при виявленні принад — не брати їх руками, не переносити та не руйнувати.