Бюро правової допомоги інформує

«Коростишівське бюро правової допомоги інформує» :

Які правові наслідки має визнання особи безвісно відсутньою

   Попри трагічність для рідних і близьких, ситуація, коли людина зникає безвісти, має ще й юридичний аспект: відсутність особи може порушувати права інших людей, або ж виникає потреба забезпечити права самої зниклої особи, наприклад, майнові. Для таких випадків у законодавстві України створено інститут визнання особи безвісти відсутньою.

     Про порядок визнання людини безвісно відсутньою та правові наслідки такого рішення суду розповідають юристи Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Відповідно до ч.1 ст. 43 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

     Щоб визнати особу безвісти відсутньою, необхідно звернутися до суду. Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місце перебування якої невідоме, або за розташуванням її майна.

     Суд розглядає справу в порядку окремого провадження, і в заяві, яка подається, повинно бути зазначено мету, з якою заявникові необхідно визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

     Зазначимо, що особі, яка подає заяву, не потрібно більше нікуди звертатися, адже суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутньої людини (житлово-експлуатаційні контори, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо цієї особи. Одночасно суд вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, якщо цього ще не зроблено.

     Визнання людини безвісно відсутньою має такі правові наслідки:

- над її майном встановлюється опіка. З цього майна видається утримання громадянам, яких безвісно відсутня особа зобов’язана за законом утримувати. З цього ж майна гасять заборгованість з інших зобов’язань безвісно відсутнього (ст. 44 ЦК України);

- неповнолітні та повнолітні непрацездатні діти, непрацездатні батьки, дружина (чоловік), незалежно від віку і працездатності, якщо вони доглядають дітей безвісно відсутньої особи, які не досягли восьми років, мають право вимагати призначення їм пенсії у зв’язку з визнанням годувальника безвісно відсутнім (ст. 46 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р.);

- дружина (чоловік) безвісно відсутнього набуває права розірвати шлюб у так званому спрощеному порядку через органи ДРАЦСу (п. 1 ч. 1 ст. 107 Сімейного кодексу України);

- припиняються зобов’язання, тісно пов’язані з безвісно відсутньою людиною (наприклад, дія довіреності, договору поруки);

- кредитори мають право вимагати задоволення з майна цієї особи.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до звертайтесь до відділу «Коростишівське бюро правової допомоги» Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. 5-06-26 або за адресою вул. Соборна площа, 18.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).