Перерахунки пенсій з 1 грудня 2022 року

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області проведено перерахунки пенсій з 1 грудня 2022 року у зв’язку із :

   Підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Відповідно до закону України « Про Державний бюджет України на 2022 рік» зростає розмір прожиткового мінімум. Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень , мінімальних пенсійних виплат , максимальної пенсії , які залежать від прожиткового мінімуму .

Так , прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність , зростає на 66 грн – з 2027 грн до 2093 грн. Перерахунку підлягають пенсії 289,8 тис. пенсіонерів області.

Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того , чи є в пенсійній виплаті складові , розмір яких базується на прожитковому мінімумі.

Встановлення мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем

У непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років , пенсію яким призначено відповідно до Закону України « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування » та які мають страховий стаж чоловіки – не менше 35 років, жінки - не менше 30 років, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше 2500 грн.

Якщо розмір їх пенсійної виплати з урахуванням надбавок , підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством ( крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500грн., встановлюється доплата до пенсії в сумі , що не вистачає до зазначеного розміру. Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру , пропорційного до наявного в них страхового стажу. Ця доплата   враховується при проведенні подальших перерахунків.

Тим, хто отримує «страхову» пенсію , має повний страховий стаж і продовжує працювати, доплата до 2500 грн або до розміру, визначеного пропорційного наявного стажу, встановлюється здати звільнення з роботи.

Зміною показника середньої заробітної плати

Показник середньої заробітної плати застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей .

Всі перерахунки проведено автоматично т а не потребують додаткових звернень пенсіонерів до сервісних центрів Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

                                                                 Головне управління

Пенсійного фонду України

                                                                 в Житомирській області