Увага! Встановлено заборону на лов раків!

Лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства У водоймах області із 01 грудня 2022 року почне діяти заборона на вилов раків із метою збереження та охорони цих водних мешканців у період їх спарювання та виношування ікри.

Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу під час росту та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.    

Після закінчення дії заборони вилову за добу одна людина зможе виловлювати не більше 30 раків у водоймах загального користування та не більше 50 раків на водоймах платного рибальства.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.

Окрім того, забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше за годину від заходу сонця та раніше за годину до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Наголошуємо, що лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За незаконний вилов раків передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого сягає до 680 гривень.

У разі завдання істотної шкоди передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 8 5000 грн або обмеження волі до трьох років. Крім того, за кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки в розмірі 3 332 грн.

raki