• Головна
  • Новини
  • Глобальна кампанія «16 днів проти гендерного насильства»

Глобальна кампанія «16 днів проти гендерного насильства»

Тема насильства щодо жінок знаходиться сьогодні в центрі уваги громадськості всього світу. Насильство по відношенню до жінок – це порушення прав і свобод людини. Цього року виповнюється 30 років глобальної кампанії 16 днів. Основна увага інформаційних кампаній в 2021 році буде зосереджена на припинення насильства у сфері праці, в приватних та громадських місцях, і темі вбивства жінок. Жінки мають право на світ роботи, вільний від насильства і домагань.

З історії виникнення кампанії 16 днів:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством по відношенню до жінок ( Згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, 1981 р.)

2 грудня – Всесвітній день боротьби проти рабства

6 грудня – річниця вбивства жінок в Монреалі – Національний День пам’яті і Боротьби з насильством над жінками. В цей день у 1989 році в Монреальському університеті 25-річний чоловік відкрив стрілянину з автомата, внаслідок чого загинуло 14 жінок та 13 було поранено. Перед тим, як застрелитися, чоловік написав передсмертного листа, в якому виступив проти жінок.

10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини ( святкування Всесвітньої декларації прав людини 1948 р.)

За даними Національної поліції України, за 12 місяців 2020 року надійшло 208 784 звернень щодо домашнього насильства; складено 133 690 адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП; винесено 42 179 термінових заборонних приписів щодо кривдників; на обліку перебуває 81 968 кривдників. У 2020 році також спостерігалася тенденція щодо зростання кількості облікованих кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством: за цей період зафіксовано 3 972 таких порушення (за аналогічний період 2019 року – 2 554 порушення), а також – 2 213 облікованих кримінальних правопорушень за статтею 126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство» (за аналогічний період 2019 року – 1 068).

На Національній гарячій лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, роботу якої впроваджує ГО «Ла Страда-Україна», в 2020 році надано 29 511 консультацій, з яких 95,7% безпосередньо стосувалися питання домашнього насильства. Згідно з даними, наданими ГО «Ла Страда-Україна», в 2020 році на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 119 звернень українських громадян щодо насильства за кордоном (від 99 жінок та 20 чоловіків). Найбільше дзвінків, а саме 25%, надійшло з Польщі. Іншими країнами, з яких надходила велика кількість дзвінків, були: США, Іспанія, Чехія, Канада, Італія, Російська Федерація. Поодинокі звернення надходили також із Йорданії, Малайзії, Німеччини, Франції та інших країн. Висновок Категорія українських громадян, які постраждали від домашнього насильства за кордоном, випадає з поля зору органів державної влади, тому вони є незахищеними від злочину, а кривдники залишаються непокараними.

Створення безпечного середовища для життя, роботи та розвитку жінкам та дівчатам в Україні стало важливим завданням для керівників місцевих органів влади. На сьогодні в Україні почали відбуватися заходи по створенню спеціалізованих служб допомоги жінкам та дітям, які стали жертвами домашнього насильства та насильства за ознакою статі: притулки для тимчасового перебування, денні центри для отримання юридичної та психологічної допомоги, мобільні бригади фахівців для оперативного втручання в ситуацію насильства щодо жінок, дітей, людей з інвалідністю, осіб похилого віку.

Громадські організації не стоять осторонь цієї проблеми, проводять активну роботу з питань просвіти населення щодо важливості ратифікації Стамбульської конвенції, яка удосконалить систему захисту жінок від домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні.

City Насилие 1