Інформація для жителів громади від МКП "Водоканал" !

Доводимо до відома громади міста, що існуючі очисні споруди каналізації м.Коростишева були введені в експлуатацію у 1975р. Розрахунковий 25-річний ресурс їх експлуатації закінчився у 2000р. На даний час основне технологічне обладнання вийшло з ладу, що не дає можливості здійснювати повний технологічний процес біологічного та хімічного очищення стічних вод перед їх скидом у р.Тетерів.

У 2011 році на замовлення виконкому Коростишівської міської ради було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію очисних споруд вартістю в цінах 2011р. - 33557,435 тис.грн. У 2015р. було здійснено коригування вартості проекту, а у 2016р. проведено державну експертизу кошторисної частини проекту на загальну суму 62131,458 тис.грн. На даний час необхідно знову робити коригування кошторисної частини проекту.

Реконструкція на діючих підприємствах необхідних споруд для очищення стічних вод, що утворюються в комунальному господарстві віднесено пунктом 1 до «Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996р. №1147. Відповідно до екологічного висновку для реалізації даного природоохоронного заходу кошти залучаються з державного бюджету.

Впродовж 2013-2018 рр. підприємство подавало до Міністерства екології та природних ресурсів запити на фінансування зазначеного вище проекту, які впродовж багатьох років залишаються без задоволення.

Підприємством двічі оголошувався тендер на виконання робіт по «Реконструкції очисних споруд каналізації м. Коростишева продуктивністю 2000 куб.м./добу з перспективою розвитку до 3000 куб.м./добу по вул.Польовій в м.Коростишеві».

У листопаді 2015р. було оголошено тендер (відкриті торги) на закупівлю зазначених вище робіт, оскільки передбачалося виділення субвенції з державного бюджету на очікувані кошти в сумі 13870,000 тис.грн., але процедуру довелось відмінити, бо заплановані кошти так і не надійшли на рахунок підприємства відкритий в казначействі. Потім керівництво підприємства було ще й звинувачено у «неосвоєні коштів яких не було».

У кінці березня 2016р. знову було оголошено відкриті торги під очікувані кошти на закупівлю робіт по реконструкції очисних споруд.11.05.2016 р. було розкриття пропозицій конкурсних торгів , але процедуру довелось , знову, відмінити оскільки кошти не надійшли і не були виділенію

Після відміни конкурсних торгів на підприємстві були проведені перевірки Національною поліцією України зокрема Департаментом захисту економіки управління захисту економіки в Житомирській області та Управлінням СБУ в Житомирській області.

В зв’язку з такими обставинами роботи по реконструкції очисних споруд так і не були розпочаті.

За рахунок власних коштів, підприємство роботи такого масштабу зробити неспроможне, оскільки у наявності таких коштів немає, а в тариф такі витрати не включаються.

Коростишівське МКП «Водоканал» неодноразово зверталося до міської ради та її підрозділу з питань ЖКГ щодо виділення коштів на коригування кошторисної частини проекту «Реконструкції очисних споруд каналізації м. Коростишева продуктивністю 2000 куб.м./добу з перспективою розвитку до 3000 куб.м./добу по вул.Польовій в м.Коростишеві» в сумі 80 тис.грн. Фінансування даного заходу передбачалось за рахунок перевиконання доходної частини міського бюджету у 2019р., але такі видатки так і не були затверджені.

На даний час відсутність скоригованої кошторисної частини проекту, виключає можливість розгляду запиту на фінансування проекту органами виконавчої влади вищого рівня.

Оскільки фінансування проекту реконструкції очисних споруд каналізації м.Коростишева відкладається на невизначений час, підприємство із залученням підрядних організацій та за рахунок коштів які виділяються з місцевого бюджету згідно «Програми соціально-економічного розвитку населених пунктів Коростишівської міської ради на 2020р.» у поточному році виконало роботи по очищенню мулу з мулових полів та полів зрошення очисних споруд м.Коростишева. За допомогою спецтехніки було виконано гідродинамічне очищення каналізаційних труб, колодязів, мулових полів та полів зрошення очисних споруд м.Коростишева. На даний час виконання робіт триває.

Із залученням сил ТОВ «АСС-Коростишівська паперова фабрика» у 2018р. було виконано комплекс робіт з очистки від осаду двох освітлювачів-перегнивачів та трьох біоставків (2- частково, 1-повністю). У поточному році виконані роботи по очищенню освітлювачів- перегнивачів та вивезення мулу і твердих відходів. Такі роботи виконуються із періодичністю 1 раз в два-три місяці по мірі наповнення цих об’єктів осадом.

Після завершення ремонтних робіт на аварійному каскаді полів зрошення буде можливо тимчасово розміщувати недостатньо очищені стічні води на зрошувальних картах.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу постійно проводяться на підприємстві планові та позапланові перевірки, щодо додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а зокрема щодо якості та складу зворотних вод, які скидаються у водний об’єкт. За результатами перевірок нараховує значні суми збитків, надає приписи. Однією із вимог припису є - привести очисні споруди каналізації у відповідність до норм утримання. З цього постає питання - як на даний час підприємство може виконати даний пункт припису? Як зазначалося вище, що у силах підприємства виконати самостійно, щодо утримання очисних споруд, ті заходи по мірі можливості виконуються, але відремонтувати (реконструювати) основну систему очистки підприємство не може. Роботи, які виконувалися та наразі виконуються на даному об’єкті, в повній мірі не приведуть якість стоків до показників передбачених дозволом на спец водокористування, бо не працюють всі необхідні ступені очищення стоків на очисних спорудах.

Крім очисних споруд, існують на підприємстві ще й інші проблеми, зокрема застаріла централізована водопровідна мережа, яка в основному будувалася у 70х-80х роках минулого століття. Звичайно, по мірі виділення коштів з місцевого бюджету на тих вулицях міста де було здійснено заміну аварійних мереж, відчутно покращилась якість водопостачання. Сьогодні, нажаль, в основному працюємо на ліквідацію пошкоджень водоканалізаційних мереж. З кожним роком кількість застарілих водогонів збільшується, мережі та обладнання зношуються і потребують заміни.

Окрему увагу хочу звернути на роботу головних міських водоочисних споруд (водозабор).

Станція ІІ-го підйому води нині знаходиться у доброму технічному стані, але для того щоб безперебійно надавати послуги водопостачання споживачам, необхідно удосконалювати технологію очищення піднятої води, модернізувати станцію знезалізнення води. Також необхідно будувати (бурити) нові артсвердловини, оскільки кількість споживачів послуг водопостачання збільшується, в зв’язку з цим збільшується і розбір води.

Попри всі труднощі які існують на підприємстві, трудовий колектив у скрутних фінансових та технічних умовах виконує взяті на себе договірні зобов’язання перед споживачами та надає послуги водопостачання та водовідведення безперебійно, за виключенням періоду проведення аварійно-відновлювальних та профілактичних робіт.

Директор МКП «Водоканал»      В.Г. Снітко