Пам'ятка при виявленні вибухонебезпечних предметів

Небезпечні знахідки

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. В квітні місяці у Коростишівському районі місцевими жителями було знайдено 2 вибухонебезпечних предмета. В с. Великі Кошарища один Артилерійський снаряд калібром 76 мм та в с. Новогородецьке один Артилерійський снаряд калібром 122 мм.

Найчастіше, застарілі снаряди знаходять громадяни на відкритих територіях поблизу населених пунктів, а також під час земельних або будівельних робіт.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів,рятувальники вкотре звертаються до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.