Наш Прапор Національної гідності

prapor upa

  30 березня 2018 року у Верховній Раді України зареєстрований законо-проект "Про Прапор Національної гідності", яким передбачено встановлення прапора на будівлях органів державної влади, школах, інститутах, підприємствах дев'ять разів на рік під час святкування деяких пам'ятних дат, з метою шанування героїв, які внесли вагомий внесок у боротьбі за Незалежність України. Цим законопроектом також передбачено технічне обґрунтування та правила його встановлення.
   Прапор складається з двох кольорів — червоного та чорного. Чорний колір символізує  — українську землю, а червоний — кров борців за свободу та незалежність України. Революційний прапор ОУН (Прапор УПА, Прапор ОУНр, Бандерівський прапор) — прапор Організації українських націоналістів. УПА активно використовувала його під час Другої світової війни та партизанської боротьби з Радянським союзом.
   
Червоний і чорний кольори часто використовувалися в українській історії, їх можна було побачити на одязі, на крашанках, весільних рушниках. Але як ідеологічні кольори червоний і чорний були введені українськими Січовими стрільцями під час Першої світової війни. Вони вишивали собі червоним і чорним одяг, співали пісні про червоне і чорне, і саме ці кольори стали деяким символом української армії під час Першої світової. Якщо жовто-синій прапор символізував державність, українську соборність. Червоно-чорний прапор називався українсько-революційним прапором. І він символізував боротьбу, опір, неприйняття того, що зараз відбувається і рух вперед. 
   Червоно-чорний часто використовувався поруч з жовто-синім прапором на мітингах, конференціях, його вивішували над будинками і не лише в Україні. Саме радянською владою були заборонені червоно-чорний та жовто-синій прапор також. Радянська ідеологія на червоно-чорний прапор нав’язала дуже багато шаблонів і стереотипів. Наприклад, є багато тих, хто вважає, що червоно-чорний прапор – фашистський або ж прапор УПА. Це – неправда.
   ОУН використовувала синій прапор з золотистим націоналістичним тризубом, де замість середнього зуба був поставлений меч, виконання відомого графіка Роберта Лісовського. У 1941 році, коли стався розкол ОУН, бандерівське крило, яке проводило збір у Кракові, серед різних постанов прийняло, що запроваджує інший організаційний прапор, він мав бути червоно-чорним, але було вирішено, що для цього має бути затверджена окрема постанова. Але, коли почалась війна, бандерівське крило попало у неласку до німців і легальної можливості використовувати цей прапор не було. Тобто, ця справа не була доведена до кінця.
     
Тобто, солдати УПА ходили в бій саме з жовто-синіми прапорами.
     А червоно-чорний використовували дуже рідко.
     У світлі революції, котра підняла на боротьбу українське суспільство сьогодні, червоно-чорний прапор знову замайорів на флагштоках по всій державі та на Майдані Незалежності. І все більше людей починають шукати правильні відповіді на важливі питання власної історії.