Як приватизувати кімнату в гуртожитку?

Щодня до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро у Житомирській області звертаються десятки людей, яким потрібні фахові юридичні консультації. Спеціалісти надають безкоштовні правові консультації кожному, хто цього потребує. З початку року в місцевих центрах та бюро проконсультували більше 16 тисяч громадян.

Як приватизувати кімнату в гуртожитку? Консультацію з цього питання надали спеціалісти Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на приватизацію кімнат у гуртожитку передбачено Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку». Відповідно до нього таке право надають особам, які не мають у власності іншого житла та на законних підставах проживають у гуртожитку більше п’яти років.

Гуртожитки, у яких можна приватизувати кімнату, повинні бути у володінні комунальної чи державної власності. Для приватизації кімнати в гуртожитку, громадянин, який виявив бажання, збирає та подає відповідний пакет документів до відділу приватизації за місцем знаходженням гуртожитку.

Основними документами, які надають право на приватизацію є ордер на житлове приміщення або інші документи, які підтверджують факт законного проживання, технічний паспорт кімнати, довідки з обслуговуючих та утримуючих компаній.

Однак існує безліч нестандартних ситуацій, при яких особа неможе отримати необхідний документ та в подальшому реалізувати право на приватизацію. Основними проблемами є: відсутність ордера на вселення, термін проживання з реєстрацією менший п’яти років, наявність іншого житла, яке не відноситься до приватизаційного, приватизаційне приміщення не відповідає цільовому призначенню, інші порушення при яких неможливо приватизувати житло. У таких випадкахдля визнання права власності на кімнату в гуртожитку необхідно звертатися до суду.

Якщо у вас виниклипитання, тозвертайтесьдовідділу «Коростишівське бюро правової допомоги» Житомирського місцевого центру знаданнябезоплатноївторинноїправовоїдопомоги за адресоюм.Коростишів, вул. Соборна площа, 18, тел.: (04130) 5-06-26.