«Разом збережемо життя»: зустріч з медиками

rzz

Відбулася перша зустріч проектної команди Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб з керівництвом, сімейними лікарями та педіатрами Брусилівського Центру первинної медико-санітарної допомоги у рамках проекту «Разом збережемо життя».

Мета зустрічі — заручитися підтримкою медиків та залучити їх до промоції вакцинації від кору серед мешканців громади для підвищення показників щеплень від КПК серед дітей, покращення обізнаності жителів громади щодо переваги вакцинації та ризики для дітей, які не отримують щеплень. 

Під час зустрічі фахівці Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповіли про стан захворюваності на кір на Житомирщині та в Брусилівській громаді, представили основні показники вакцинальної кампанії та рівень щеплення КПК, а також нагадали про необхідність дотримання Національного календаря профілактичних щеплень.

«Статистичні дані показують невелике відставання Брусилівської громади від загальних показників по Житомирській області щодо вакцинації КПК. У січні 2024 року на Брусилівщині охоплення щепленням КПК-1 (1 рік) становить 6,5% (по області – 7,5%), а КПК-2 – 3,9% (по області – 4,3%)» - зауважила під час зустрічі Світлана Бондар, завідувачка відділом імунопрофілактики Житомирського ОЦКПХ. 

Вакцини захищають дітей від захворювань та смерті та зберігають до трьох мільйонів життів щороку. Кір — украй заразне, а тому дуже небезпечне захворювання, яке може спричинити інвалідність або навіть смерть. Тож варто контролювати – чи всі декларанти мають щеплення від кору. Якщо хтось пропустив щеплення – варто зв’язатися з батьками та запросити на вакцинацію. Для вакцинації декларація не потрібна. Специфічного лікування хворого на кір не існує. Єдиний надійний захист від цієї хвороби — вакцинація: дві дози — в 1 рік та у 6 років — забезпечують сталий захист".

Важливим питанням на шляху досягнення планових показників вакцинації КПК є комунікація з батьками дітей. На цьому зауважила Тетяна Мартинчук, завідувачка відділу комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи Житомирського ОЦКПХ: «Ви як лікарі залишаєтеся для батьків найбільш надійним джерелом інформації про вакцинацію, навіть для тих із них, які мають найбільше запитань і стурбованості з цього приводу. Ваші особисті взаємини дають вам унікальну можливість допомогти батькам зрозуміти значення та прийняти рішення про вакцинацію. Варто підготуватися до розмови з батьками дітей, слухати та поважати їх ймовірне занепокоєння, не засуджувати та не давати оцінок переживанням. Успішна розмова про щеплення — це двостороннє спілкування, під час якого обидві сторони слухають, обмінюються інформацією і ставлять запитання». 

Під час зустрічі медики Брусилова отримали брошури ЮНІСЕФ«Кір: швидкий і небезпечний. Як захистити себе і дитину», які допоможуть їм говорити з батьками про небезпеку кору та переконати їх у важливості вакцинації від цієї та інших хвороб.

 Заходи відбувся у рамках проекту Українського Католицького Університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.

Сергій БОВКУН, керівник проекту.