Тиждень підтримки грудного вигодовування

З 1 по 7 серпня щороку проводиться Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Ця акція започаткована 1992 року під егідою Всесвітнього альянсу дій на підтримку грудного вигодовування (WABA) в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

 grudne

Цифри і факти

• В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована 1995 року. • З 2001 року розпочато сертифікацію закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини».

• На початку 2020-х років на Житомирщині виключно на грудному вигодовуванні перебувають понад 25% дітей до одного року, і близько 45% дітей до шести місяців.

• В області налагоджено роботу постійно діючих «Шкіл відповідального батьківства» та лактаційних центрів.

• Проводиться адекватна підготовка вагітних та породіль з питань підтримки грудного вигодовування (підготовкою охоплено 97-98 % ).

Рекомендації ВООЗ і ЮНІСЕФ щодо оптимального годування дітей грудного та раннього віку:

• ранній початок грудного вигодовування протягом години після народження дитини;

•  виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя;

• введення належного поживного і безпечного підгодовування з шести місяців поряд з продовженням грудного вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і більше.

Переваги грудного вигодовування

1. Грудне молоко ідеальне харчування для новонароджених та немовлят. Воно забезпечує усіма поживними речовинами, які потребує дитина для повноцінного розвитку. Грудне молоко містить антитіла, які захищають від багатьох захворювань, зокрема діареї та пневмонії, які є основними причинами дитячої смертності в усьому світі.

2. При грудному вигодовуванні у жінки зменшується ризик захворіти на рак молочної залози та яєчників, діабет 2-го типу та післяпологову депресію.

3. Дитяча суміш не містить антитіл, які є у грудному молоці, тому не може бути повноцінною альтернативою. Існують ризики присутності бактерій у суміші, коли вона приготована неналежним чином із використанням небезпечної води або нестерилізованого посуду. Якщо часто використовувати суміші, то повернення до грудного вигодовування може бути неможливим через зменшення кількості грудного молока.

4. Дослідження доводять, що підтримка грудного вигодовування з боку батька покращує стосунки — чоловіки стають ближче до дітей, а малюки розвиваються швидше. 

5. Грудне вигодовування є надійним підґрунтям для гармонійного розвитку та міцного здоров’я у майбутньому. Підлітки та дорослі, які отримували грудне молоко, менш ймовірно страждатимуть від надмірної ваги або ожиріння у майбутньому. Вони рідше хворіють на цукровий діабет 2-го типу та показують кращі результати у тестах на рівень інтелектуального розвитку.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».