• Головна
  • Новини
  • ІВАН КИРИЧУК: «ВАКЦИНИ ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОРУ – ДОСТАТНЬО»

ІВАН КИРИЧУК: «ВАКЦИНИ ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОРУ – ДОСТАТНЬО»

В Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. З цієї нагоди 19 липня в прес-центрі Житомирської обласної військової адміністрації відбувся брифінг, в якому взяв участь виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук. 

Нижче подано основні тези його виступу.

• В Україні стартувала кампанія по довакцинуванню дітей, які з різних причин не отримали щеплення проти кору. Хочу навести цитату, яка дуже чітко характеризує необхідність такої кампанії: «На протязі трьох років ми б’ємо тривогу щодо зниження вакцинації та збільшення ризику для здорових дітей у всьому світі. Зростаючі прогалини в охопленні імунізацією дозволять кору поширюватися та викликати захворювання та смерті. У нас є невеликий період часу, коли ми ще можемо надолужити втрачене у вакцинації проти кору, і захистити кожну дитину. Час для рішучих дій настав». Це цитата заступника виконавчого директора ЮНІСЕФ з питань імунізації Ефрема Текле Леманго. 

• За прогнозами ВООЗ, не тільки в Україні, а й в інших державах, які були охоплені пандемією коронавірусу, ця ситуація призвела до того, що планові рутинні вакцинації (не лише по кору, а й по інших, передбачених календарним щепленням) були порушені. Об’єми щеплень не досягали 95% охоплення. А це та величина охоплення, яка гарантовано захищає від виникнення епідемій будь-якої інфекції, яка є вакцинокерованою. В тому числі – й кору.

• Ми провели певну роботу з представниками центрів первинної профілактики – і виявили групи дітей, які не отримали взагалі жодної дози, або отримали лише одну або другу дозу. Загалом -- понад 6540 дітей в Житомирській області. 

• На сьогоднішній день ми отримали вакцину від кору – приблизно 11500 доз. Цієї вакцини достатньо для проведення імунізації. Зараз вакцина розвозиться по районах, щоб можна було паралельно виконувати ще й рутинну імунізацію. Для цієї роботи ми отримали автомобіль-рефрижератор, який відповідає необхідним вимогам щодо транспортування і дотримання холодового ланцюгу – від складу до отримувачів послуг. 

• Хочу, щоби мене почули батьки дітей. Ні в якому разі їм не потрібно відмовлятися від проведення щеплень! Кір –це надто серйозне захворювання яке призводить до тяжких наслідків. Якщо дитина захворіє до 1 року – то після 4-5 років можуть бути наслідки, пов’язані з захворюваннями центральної нервової системи, і дитина навіть може загинути. 

• Специфічного лікування, яке спрямоване на вірус кору – не існує. Єдиний захист – вакцинація. У перший рік життя дитина отримує першу дозу щеплення, а в 6-річному віці вона отримує другу дозу. Відтак формується стійкий пожиттєвий імунітет.

• Нині ми отримали вакцину європейського виробника – MMR-2. Це трикомпонентна вакцина. До її складу її входять компоненти кору, краснухи і паротиту. Це дуже важлива комбінація. Вона захищає від кору, на який захворіти можуть і хлопчики, і дівчатка. Компонент краснухи – це профілактика захворюваності, які потім можуть бути у дівчат. А компонент паротиту — це захист від потенційних проблем у хлопчиків. Відтак ми охоплюємо цією вакциною одразу декілька напрямків.

• Вакцина є однодозною, вона розфасована у флакони, супроводжується сертифікатами. В кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги розташовані пункти вакцинації – і там фахівці проводитимуть щеплення. Придатність вакцини –до травня 2024 року. 

• Гадаю, що заходи які ми зараз вживаємо, будуть сприяти успішному виконанню цієї кампанії. 

Підготовлено відділом комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».