• Головна
  • Новини
  • У ДАР додано функцію приєднання до кабінету фермерського господарства земель громадян України - членів ФГ

У ДАР додано функцію приєднання до кабінету фермерського господарства земель громадян України - членів ФГ

Новий функціонал дозволить фермерським господарствам отримувати через ДАР допомогу на усі землі у складі ФГ, зокрема ті, що належать громадянам - членам фермерського господарства на праві власності, користування.

У кабінеті аграрія ДАР додано новий розділ Фермерське господарство, де представник ФГ юридичної особи або ФОП - засновник сімейного фермерського господарства може відправити заявку на приєднання до кабінету ФГ земельних ділянок від громадян України членів або засновників фермерського господарства.

Приєднання ділянок відбувається за таким алгоритмом:

  • Представник ФГ як юридичної особи або ФОП - засновник СФГ скеровують через ДАР запит на приєднання відповідних земельних ділянок до фізичних осіб, вказавши ІПН громадянина, ділянки від якого він хоче приєднати до кабінету ФГ, а також додавши документи, що підтверджують право користування цими ділянками – Статут або Договір про створення фермерського господарства
  • Другий крок – підтвердження у кабінеті ДАР запиту на боці фізичної особи, яка має на праві власності або користування запитувану земельну ділянку. Обов’язковою умовою є наявність у ДАР прикріплених до ділянки документів, що підтверджують речове право
  • Останній крок – затвердження заявки на боці представника ФГ як юридичної особи або ФОПа - засновника СФГ. Після цього ділянки громадян України стають частиною земельного банку ФГ /СФГ у ДАР. Вони враховуються під час обчислення загальної площі землі в користуванні, а також можуть брати участь у програмах підтримки

«Для категорії ФГ така функція була чи не найбільш очікуваною та затребуваною. З огляду на це, Мінагрополітики завдяки підтримці Світового банку та ЄС змогло побудувати та реалізувати цей унікальний інструмент у ДАР», – зауважив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За потреби заявка на приєднання земельних ділянок до кабінету ФГ/СФГ може редагуватись, а також може бути анульованою за згодою обох сторін. Однак, з моменту подання заявки на підтримку і до моменту завершення її розгляду, зміна статусу таких ділянок неможлива. До того ж одна ділянка може бути подана на підтримку в межах однієї програми лише один раз.

Детальніше:

Даний функціонал реалізовано в межах пілотного проєкту Мінагрополітики та Світового банку із підвищення доступності банківського фінансування для малих агровиробників через Державний аграрний реєстр. Детальна інструкція із приєднання до кабінету фермерського господарства земель громадян України - членів ФГ доступна за посиланням.

Як реєструватися і користуватися ДАР (www.dar.gov.ua) – у покроковій інструкції.

Державний аграрний реєстр – це єдиний цифровий хаб для агровиробників України. Кожен, хто зареєстрований у системі, може подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів. Впровадження ДАР відбувається за підтримки Європейського Союзу та Світового банку.

dar1

dar2

dar3

dar4